PLENUAKNF-registered mortgage experts · KNF RHA0013513+48 571 394 901

Employee shares and RSU and a mortgage in Poland: down payment and income

Will a Polish bank accept RSUs, stock options or ESPP shares from your employer as a down payment or as income? When shares become money, 19% tax in PIT-38, exchange rates and documents.

In short

Shares from your employer (RSU, stock options, ESPP) can be your down payment only once they are yours, you sell them and the money reaches your account in złoty. Unvested RSUs and unexercised options are just a promise for a bank. Polish banks calculate borrowing capacity mainly from your salary and usually treat shares as a variable bonus or do not count them at all. If the plan meets the conditions of an incentive programme under the Polish PIT act, tax is due on sale: from free shares sold for 80,000 zł, 64,800 zł is left for the down payment.

Chart: selling RSU shares received free for 80,000 zł means 15,200 zł of 19% tax and 64,800 zł left for the down payment
KredytPolska infographic. Download PNG. You may share it, citing the source: kredytpolska.pl.

Only vested shares count

An RSU becomes a share only on the vesting date, usually quarterly or yearly and only if you still work for the company. Until then a bank cannot accept it, because it is usually lost when you change jobs. Stock options give only a right to buy at a set price, and exercising them costs money. ESPP shares are bought with your own salary deductions, so they are yours from the purchase date.

TypeWhen the shares are yoursFor the down payment
RSU before vestingnot yetno, it is only a promise
RSU after vestingfrom the day they reach your accountyes, after the sale
Options before exercisenot yetno
Options after exerciseafter paying the exercise priceyes, after the sale
ESPP sharesfrom the purchase dateyes, after the sale

The exact dates follow from your plan's rules.

Down payment: sell first

You pay the seller in złoty, so sell the shares and transfer the money to your account in Poland. The bank examines the source of funds (Polish anti-money laundering act, art. 34(1)(4)(b)). Prepare the grant agreement or plan rules, the broker statement with the sale, the transfer to your account and the PIT-38 return with confirmation (UPO) once the deadline has passed. Plans are often run by foreign brokers in dollars or euro, so count only the złoty amount that actually reached your account.

Do shares count as income?

Banks calculate capacity from stable, documented income. The number of tranches depends on staying with the company and their value on the share price, so most banks use the base salary only. Some may count regular tranches like a variable bonus if they are documented by the employer and repeat over a longer period. Ask the bank before you apply. Shares still help: a bigger down payment means a lower LTV and often a lower margin.

Tax

If the plan meets the conditions of an incentive programme in the Polish PIT act (created by a general meeting resolution of a joint-stock company, also a parent company based in the EU, EEA or a treaty country), no tax is due when you receive the shares. Income arises on sale and is taxed at 19% in PIT-38, due by 30 April of the following year; for free shares there is no acquisition cost, so the tax is on the whole sale amount. Foreign currency income is converted at the NBP average rate from the last working day before the sale. If the conditions are not met, income may arise already when you receive the shares.

The full description in Polish, with an example and a document checklist: Akcje pracownicze i RSU a kredyt hipoteczny.

Frequently asked questions

Can I use RSUs as a down payment in Poland?

Yes, once they have vested, you sell them and transfer the money to your account in złoty. The bank accepts the broker statement, the plan rules and the transfer confirmation.

Will a bank accept unvested RSUs?

Usually not. Until a tranche reaches your account you may lose it, for example when you change jobs, so it is neither a down payment nor secure income.

What tax do I pay when I sell RSU shares?

If the plan meets the conditions of an incentive programme under the Polish PIT act, 19% on sale in PIT-38, on the whole sale amount for free shares. Otherwise income may arise already when you receive the shares.

Sources

  1. Polish PIT act of 26 July 1991, art. 11a, 24(11)-(12a), 30b (Polish)
  2. Act of 1 March 2018 on counteracting money laundering and terrorist financing, art. 34 (Polish)
  3. KNF, Recommendation S (Polish)
This guide describes general rules and typical bank practice as of October 2026. Details

It is not legal or tax advice and not a bank offer. Each bank sets its own criteria, and the lending decision is always made by the bank.

Read next